Prirodnjački centar

Prirodnjački centar Srbije Svilajnac predstavlja spoj nauke, obrazovanja, zabave i turizma na jednom mestu, na vrlo specifičan način. Takav koncept čini ga jedinstvenim u ovom delu Evrope. Otvoren je 29. juna 2015. godine svečanim programom kome je prisustvovalo nekoliko hiljada posetilaca.

Atraktivnost Prirodnjačkog centra Srbije ogleda se u jedinstvu velikog izložbenog (muzejskog) prostora i zabavnog dino-parka na otvorenom. Muzejski deo Prirodnjačkog centra Srbije čini 8 tematskih izložbi, koje se nalaze u samom objektu, dok se jedna izložba nalazi u parku, u unutrašnjosti modela vulkana.

 

Radno vreme svakog dana:

10.00 – 17.00 (novembar, decembar, januar, februar)

10.00 – 18.00 (mart, april, maj, jun, septembar, oktobar)

10.00 – 20.00 (jul i avgust)

Zatvoren je u toku novogodišnjih i božićnih praznika  29.decembra do 15. Januara.

 

 

Manastir Manasija

Manasija (Resava) je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i pripada takozvanoj „Moravskoj školi“. Podigao je despot Stefan Lazarević - Visoki između 1407. i 1418. godine. Odmah posle osnivanja, Manasija je postala kulturni centar despotovine. Njena „Resavska škola“ bila je po svojim prevodima i prepisima čuvena - i posle pada despotovine - kroz ceo XV i XVI vek.

 

Manastirski kompleks sastoji se iz:

• crkve

• velike trpezarije ili takozvane „škole“ (koja se, teško oštećena, nalazi južno od crkve) tvrđave sa 11 kula od kojih je najveća „Despotova kula“ (severno od crkve).

Udaljen je 30 km od Svilajnca, odnosno 2 km  od Despotovca.

 

 

Resavska pećina

Resavska pećina se nalazi u istočnoj Srbiji, na području Gornje Resave, 20 km od Despotovca. Smeštena je u krečnjačkom brdu Babina glava na obodu kraškog polja Divljakovac i na nadmorskoj visini od 485 m.

Ubraja se u red najstarijih pećina u našoj zemlji, jer je stara 80 miliona godina. Njeno stvaranje je počelo pre velikog ledenog doba hemijskim i mehaničkim radom reke ponornice u krečnjačkoj geološkoj podlozi. Duga je 4,5 km. Detaljno je istražena 2830 m, a za posetioce je uređeno oko 800 m. Temperatura je konstantna i iznosi 7°C, dok vlažnost vazduha varira od 80-100%.

 

Udaljena je od Svilajnca 45 km. Kao dodatni sadržaj za posetioce Resavske pećine, 2017 godine otvoren je avantura park koji omogućava poboljšanje psiho-fizičke aktivnosti. Planirano je i proširenje Avantura parka za decu uzrasta od 3. godina pa naviše.

 

 

Veliki Buk

Vodopad Lisine ili Veliki Buk se nalazi u istočnoj Srbiji, na padinama planine Beljanice. Vodopad se nalazi na rečici Vrelu, desnoj pritoci Resave. Vodopad Lisine je smešten na oko 380 metara nadmorske visine i nalazi se u blizini Resavske pećine.

Vodopad ima ukupnu visinu od 25 metara i spada u grupu viših vodopada Srbije. Od 2019. godine, obilazak ovog spomenika prirode je počeo da se naplaćuje, po odluci države. U podnožju vodopada se nalazi jezerce, veoma male dubine, koje je okruženo bigrenim blokovima. Vodopad je, zajedno sa izvorom rečice Vrelo, pod zaštitom države, kao spomenik prirode „Vodopad Lisine“ i kao objekat geonasleđa Srbije. 

 

 

Park maketa

Park maketa je jedinstvena turistička ponuda, ne samo opštine Despotovac, već i cele Srbije.

Nalazi se na izlazu iz Despotovca prema Resavskoj pećini, sa leve strane regionalnog puta i trenutna postavka su srednjovekovni srpski manastiri, izrađeni u razmeri 1:17 u odnosu na objekte u stvarnoj veličini.

Makete su urađene kao savršena kopija crkava u realnosti.

Park je otvoren za posetioce u periodu od 1.aprila do 1.novembra svake godine sa radnim vremenom od 10:00 do 19:00 sati